Wat is het verschil tussen noise cancelling headphones en gewone oordopjes?

Verlies je focus wanneer je collega’s aan het tetteren zijn of raak je overprikkeld door al het geroezemoes op een feestje? Dan zal het een hele verademing zijn om deze auditieve prikkels te dempen met gehoorbescherming. Maar af en toe krijg ik via dm’s op Instagram de vraag om hulp bij het uitkiezen van de juiste tool hiervoor: noise cancelling of gewone oordopjes.

ANC - Active Noise Cancellation

Met headphones en earbuds van Studio Snoes schakel je omgevingsgeluiden uit én kan je tegelijkertijd naar muziek beluisteren of deelnemen aan videocalls. Ze bevatten een techniek genaamd Digital Active Noise Cancellation. Dat wil zeggen dat er een microfoon aan de buitenkant en de binnenkant zit die de geluidsgolven in de omgeving gaat registreren, omkeren en neutraliseren. Daarnaast kan je hen ook in drie verschillende standen zetten: normal, ambient & noise cancelling. De normal stand schakelt het ANC systeem volledig uit en is bijvoorbeeld handig in situaties waar je toch alert wil zijn, zoals in het verkeer. De ambient stand is een mix tussen normal en noise cancelling, waarbij het ruis gaat onderdrukken, maar je toch enkele omgevingsgeluiden door laat komen. De noise cancelling stand reduceert al het geluid rondom je tot een maximum van 40db wat vaak wordt vergeleken met het zacht gefluister in een bibliotheek. Zowel de headphones als de earbuds bevatten deze ANC techniek en er is dus geen verschil in kwaliteit wat noise cancelling betreft.

Wat wél verschillend is tussen de headphones en earbuds is dat de headphones zijn uitgerust met een extra innovatieve techniek uit Zweden: Audiodo. Hiermee kan je via een app jouw persoonlijke gehoorprofiel aanmaken en optimaliseert Audiodo de lage, midden en hoge tonen die jij misschien - zonder dat je het zelf doorhad - minder goed hoort. Wat er dan gebeurt is magisch… Je gaat kunnen genieten van muziek als nooit tevoren en zal plots meer details kunnen opmerken. Als jij prikkelgevoelig én een muziekliefhebber bent, ga je deze techniek gegarandeerd geweldig vinden.

Oordopjes

In de slaap oordopjes en gewone oordopjes van Studio Snoes zit geen ANC techniek en je kan er ook geen muziek mee beluisteren. Ze zijn gemaakt van zachte silicone en passen dankzij z’n speciale vorm prima in je gehoorgang om zo je oor mooi af te sluiten voor omgevingsgeluiden. Aangezien ieders gehoorgang anders is, krijg je 4 formaten toegestuurd zodat je thuis kan passen welke voor jou het meest aangenaam zit. Tip: Gooi de andere formaten niet weg, maar geef ze aan familie of vrienden waarbij ze wel passen.

De oordopjes om te slapen dempen het omgevingsgeluid het meest, namelijk tot 21db. Dat is nog eens de helft minder dan de ANC techniek in de headphones en earbuds. Volledig muisstil zal het niet worden, maar het gaat wel lijken alsof snurkgeluiden of conversaties uit een andere kamer komen én je wekker of een alarmsignaal blijft hoorbaar. De reden waarom je niet álle geluiden kan uitschakelen, is simpelweg omdat we niet enkel horen met onze oren, maar ook met een gehoorbeentje diep in het oor en zelfs met onze hersenpan. Ook moet je ervan bewust zijn dat, door je oor af te sluiten met een oordopje, de geluiden binnenin je lichaam worden versterkt, zoals eetgeluiden, je hartslag of zelfs het ruisen van je bloed door je aderen.

Het verschil met de oordopjes voor op drukke plaatsen is dat deze een filter bevatten die ervoor zal zorgen dat je nog actief kan deelnemen aan gesprekken of de geluidskwaliteit van muziek (bv. op een concert) behouden blijft.

Welke gehoorbescherming gebruik ik nu best wanneer?

Wanneer je naar muziek wil luisteren:

Wanneer je niet naar muziek wil luisteren:

  • slaap oordopjes  wanneer de veiligheidssituatie op die locatie (bv. op je werk) het toelaat om geluid te dempen tot 20db - €9,95

  • oordopjes voor op drukke plaatsen  met speciale filter om gesprekken te kunnen volgen of naar een muziekevenement te gaan - €49,95

Heb je vragen? Schrijf hieronder een comment of stuur een mail naar info@studiosnoes.com

Liefs, Michelle


Plaats een reactie

Je bericht verschijnt niet meteen, maar wordt eerst goedgekeurd door de moderator.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.