Wat is snoezelen?

Wat is snoezelen?

Je kan je er vast iets bij voorstellen, maar iedereen geeft er een andere definitie aan. Dat komt omdat snoezelen voor velen iets gevoelsmatigs is dat voornamelijk te maken heeft met gezelligheid, ontspannen, knuffelen, een zacht dekentje, enzovoort.

Maar wist je dat de term 'snoezelen' eigenlijk een term is die afkomstig is uit de sector voor mensen met een beperking of (vergevorderde) dementie? Snoezelen is een samentrekking van twee woorden, nl. snuffelen (dingen zintuiglijk ontdekken) en doezelen (indommelen, slapen). Met andere woorden, je ontspant je door middel van zintuiglijke gewaarwordingen. 

Snoezelen leunt ook heel dicht aan bij mindfulness. Door bewust aandacht te geven aan de zintuigen - wat je voelt, ruikt, hoort, ziet, proeft - word je bewust van het moment; het hier en nu. 

Welke tools kan Studio Snoes me bieden?

Snoezelen is een krachtige techniek is om jezelf te leren ontspannen. Studio Snoes wil je de tools aanreiken om thuis op tijd en stond een moment van ontspanning en zelfzorg in te lassen door middel van zintuiglijke gewaarwordingen. 

Alles wat je bij Studio Snoes vindt, is gekozen op basis van z'n zintuiglijke beleving. Dat gaat van heerlijk ruikende geurkaarsen, met een zachte stof beklede notebooks, lekkere thee en mooie mokken tot juwelen met edelstenen om zo niet alleen extern gewaar te worden, maar ook intern.

Oefening:

  • Sluit je ogen en adem diep in en uit. Overloop nu één voor één je zintuigen.
  • Voel... Zit je op een hard of zacht oppervlak? Liggen je handen naast of op je lichaam? Hoe voelt de stof van je kleren rond je lichaam? Heb je rug- of nekpijn?
  • Ruik... Wat ruik je? Parfum? Eten? Koffie? Thee? Wasverzachter?
  • Hoor... Is het stil in de ruimte waar je bent? Hoor je buiten de vogels fluiten? De voetstappen van de buren? Auto's die voorbij rijden?
  • Zie... Open je ogen. Wat is het eerste dat je ziet? Welke kleur valt je als eerste op? Kan je van die kleur meerdere tinten vinden in de ruimte?

Hoe voel je jezelf na deze oefening? Ben je meer ontspannen? Heb je gevoeld hoe je even bewust in het moment leeft? Ja? Wel, dan heb je juist even gesnoezeld.

Ik dank je voor de tijd die je nam om dit artikel te lezen. Als je vragen hebt, mag je altijd mailen naar info@studiosnoes.com of me aanspreken op Facebook of Instagram.

Veel liefs,
Michelle

 


Plaats een reactie

Je bericht verschijnt niet meteen, maar wordt eerst goedgekeurd door de moderator.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.