Werkt aromatherapie echt of enkel als je erin gelooft?

Volgens een artikel in De Tijd op 9 maart 2021 kampt aromatherapie met een imagoprobleem… en dat is bijna twee jaar later nog steeds zo. Alhoewel, er is verbetering. Typ je in Google Scholar (zoekmachine voor wetenschappelijke artikels) het woord aromatherapy in, dan krijg je in de periode van 2017-2019 13.000 resultaten en zie je in de periode van de laatste drie jaar (2020-2022) een stijging naar 15.000 resultaten. Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan en langzaamaan schudt aromatherapie de bijklank ‘zweverig’, ‘spiritueel’ en ‘niet bewezen’ van zich af. Terecht.

Verschillende studies tonen ondertussen aan dat aromatherapie wel degelijk wérkt en niet zomaar iets is dat enkel is weggelegd voor de believers onder ons. Zo wordt in een onderzoek uit 2022 het positieve effect van lavendel en kamille op stress, angsten en depressie bevestigd. Ook het kalmerende effect van de damascena roos en diens positieve effect op het slaappatroon wordt bevestigd in een onderzoek uit 2022. Maar aromatherapie heeft niet enkel ontspannende effecten… Zelfs het opbeurende en energie-gevende effect van tijm, sinaasappel, kruidnagel en frankincense (wierook) wordt bevestigd in nog een ander onderzoek uit 2022.

Wat maakt dat aromatherapie zo’n effect heeft op ons gemoed?

We ruiken de hele dag en reageren op elke geur, maar dat gebeurt meestal onbewust. Wanneer een geur onze neus bereikt, wordt het via 30 miljoen reukcellen opgepikt en via onze prikkelfilter naar het geurcentrum gebracht. Dat ligt vlak naast de opslagplaats van onze herinneringen en daarom is de verbinding tussen beiden ijzersterk. De geuren waaraan we gewend zijn en waarvan we ondertussen geleerd hebben dat ze ons noch gevaar, noch genot brengen, archiveren we dan ook razendsnel en gaan onopgemerkt voorbij. Toch triggert elke geur - bewust of onbewust - een reactie of herinnering in je hersenen. Daarom worden geuren niet alleen ingezet om een sfeer te creëren, maar ook gebruikt als therapeutisch hulpmiddel die inwerkt op onze emoties en gemoedstoestand.

Welke geur gebruik ik wanneer?

Opgelet: Aromatherapie is niet voor iedereen een geschikte ontprikkeltool. Als je immers overgevoelig bent aan geuren, is het geen goed idee om extra prikkels aan je reukzin toe te voegen. Wil je weten of je over- of ondergevoelig bent aan geuren en of aromatherapie voor jou dus een wel/niet geschikte ontprikkeltool is? Download de gratis checklist “Is aromatherapie iets voor mij?”

TESTPAKKET VOOR VOLWASSENEN
NU SLECHTS VOOR €15,95 I.P.V. €19,80
Klik hier en maak het online uitkiezen van de juiste geur gemakkelijker.

Bekijk hier alle aromatherapie producten van Studio Snoes.

Heb je vragen? Schrijf hieronder een comment of stuur een mail naar info@studiosnoes.com

Liefs, Michelle


Plaats een reactie

Je bericht verschijnt niet meteen, maar wordt eerst goedgekeurd door de moderator.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.