Zorg voor jouw lichaam en geest tijdens de winter

Het is winter en dat voelen we allemaal. Niet alleen aan de temperatuur, maar ook aan onze emoties. Misschien voel jij je ook niet zo goed in je vel en zoek je meer dan anders de stilte op. Wel... dat is normaal. Daar dient de winter voor.

Je ziet het in de natuur. In de winter kruipt alles naar binnen. De dieren houden een winterslaap en de bomen verliezen hun blaadjes om zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te houden. Jouw lichaam en geest werken hetzelfde. Het is belangrijk om dit toe te laten en er niet tegen te vechten. 

TIP 1: Scan jezelf

Neem tijdens de winter even de tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Tijdens de herfst heb je bv. zaken losgelaten; is je dat gelukt? Voel jij je daar goed bij? Wat heb je afgelopen jaar allemaal bereikt? Waar ben je trots op? Scan jezelf - jouw lichaam en emoties - en observeer, zonder daar meteen nieuwe doelen aan vast te pinnen en zonder te oordelen. Enkel waarnemen volstaat.

TIP 2: Verwarm jezelf

Vergeet niet ook de binnenkant van jouw lichaam lekker warm te houden. We grijpen meteen naar sjaals, mutsen en dekentjes in de winter. Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat de binnenkant van jouw lichaam het ook lekker warm wil hebben?

Hoe doe je dat? Niet alleen door warme maaltijden te eten tijdens de winter, maar ook met behulp van ingrediënten, zoals kaneel, gember, kurkuma, zwarte peper, kardemom, nootmuskaat, peterselie, basilicum, venkel, warme havermoutpap, bonen, zoete aardappel en pompoen. 

Wist je trouwens dat groene thee jouw lichaam afkoelt? Best vermijden in de winter dus! Vervang dit door appelthee, gemberthee of rozenbottelthee bijvoorbeeld.

TIP 3: Snoezel 

Kruip lekker binnen in jouw veilige en gezellige cocon en omring je met objecten die jouw zintuigen prikkelen. Op die manier wordt jouw aandacht van de buitenwereld afgeleid en wordt jouw focus getrokken naar het 'hier en nu'. Neem bewust tijd voor jezelf en ontspan.

Snoezel goed,
Michelle
xxx